Statusoppdatering uke 22

Her kommer en liten oversikt over hva som har skjedd de siste par ukene hos Dine Røtter.
dinerotter-kronblader-liten

Gartner Ola og jeg begynner å bli bedre kjent med jordet vårt. Noen partier av jordet er mer leireholdig, mens andre er mer siltholdig eller sandholdig. Etter litt frem og tilbake har vi endelig bestemt hvor vi skal ha grønnsaksfeltet i år. Dette blir like sør for Vinkelgården. 

Vi har startet å etablere faste kjørespor for traktoren for å unngå mer jordpakking enn nødvendig. Mellom kjøresporene har vi etablert såkalte senger, hvor jorden er løsnet godt opp. På hver seng har vi 1, 2 eller 3 rader, alt etter hvor stor plass de ulike plantene trenger.

Hittil har vi plantet ut 1000 småplanter av grønnkål på de 4 øverste radene, og omlag 500 salater på de to neste. Dette ble utført på de koselige Plantedagene tirsdag og onsdag i uken som gikk. Se innlegg på facebook om Plantedagene her.  Plantene har det tøft i den tørreste mai måned i manns minne, og det ser litt stusselig ut på jordet akkurat nå. Vi vanner og har full tro på at dette blir bugnende grønt innen et par uker.  Se video på facebook om hvordan plantene har det den 3.6.2018 her

Ola har også sådd flere rader med gulrot og rødbet, og vi har forplantet 3 ulike bønnesorter i potter. Straks disse spirer, skal de pynte opp jordet ved å klatre høyt og staselig på stokker!

Vi har investert i en del tyngre utstyr. Vi nå kjøpt egen traktor, en gammel god arbeidskar, Massey Fergusson. Min kjære samboer fikk gleden av å kjøre den til gards fra Drøbak, så her begynner det å likne et familiebruk! 

Vi har også vært i Eidsvoll og kjøpt harv, og i Heggedal og kjøpt trommel. Utstyret har vist seg nødvendig for å kunne harve og bearbeide sengene akkurat når vi trenger det. Når vi harver så hardt som vi gjør, blir jorden løs og støvete. Før vi kan plante og så, må derfor jorden pakkes litt sammen igjen, slik at kapillærkreftene kan virke. Dette betyr at vann fra lengre ned i bakken kan bli sugd gjennom jorden opp til det øverste jordlaget slik at det når planterøttene.

Vi harver og harver på alle deler av jordet hvor vi ikke har etablert senger. Dette er for å få opp ugresset, og all den tiden vi investerer i harving nå, får vi mangedoblet igjen gjennom sesongen og de neste årene. Kveke blir normalt sprøytet bort før hver sesong i konvensjonelt jordbruk, men likevel kommer det tilbake hvert år. Vi vil bruke den fine anledningen nå som mai har vært så tørt til å harve ut så mye kveke som mulig. Vi vil derfor holde jorden brakk (dvs. ikke plante noe på den) til langt ut i juli. 

Harving er utrolig brutalt mot jorden, blant annet fordi det slår i stykker naturlige aggregater i jorden. Så når vi gjør dette, må vi vite hvorfor og hvordan. Og ikke minst hvordan vi reparerer det igjen!
Se video på facebook om at vi harver her.

 

Vi er så heldige å ha fått Thomas Holtz fra Norsk Landbruksrådgivning (NLR) som vår rådgiver på andelsgården. Han er en guru på økologisk grønnsaksdyrking!  NLR tilbyr økologisk førstehjelp for alle bønder som vil gjøre overgang fra konvensjonell til økologisk produksjon. Selv om Ola har god erfaring fra tidligere andelslandbruk, tar vi med glede imot all hjelp vi kan få. Thomas vil følge oss videre i utviklingen av jordet.  Bildet viser gartner Ola (t.v.) og Thomas Holtz som står og diskuterer kveke. 

Litt om jorden vår:

I grønnsaksfeltet er jorden i hovedsak siltig, og her er flatt og fint. Siltjord stammer fra sedimenter etter hav, innsjøer og elver. Kornstørrelsen er mellom 0,002 og 0,02 mm. Silt har gode egenskaper når det gjelder å transportere og holde på vann, og er derfor tørkesterk. Det er lettere å arbeide med siltjord enn med leirjord. I potetfeltet vi etablerte like ved p-plassen er det mye leire, noe vi blant annet så ved at det var store klumper i jorden. Fordi leirpartiklene er så små, får jord med mye leire lett strukturproblemer og er kald om våren. Leirjord holder godt på vann og næring. Likevel kan det oppstå tørke på leirjord, fordi frigivelsen av vann fra jorda går seint. Ved sterk tørke blir den svært hard.
Se mer om jordarter på agropub sine sider

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *