Sesongen 2020 – mai til juli

Takk for året som snart er over!
Her er et lite tilbakeblikk, nå på månedene mai – juli
Mai

Kom mai, du skjønne milde …!
Den første uken i mai kom det første leveransen av småplantene vi har kjøpt. Disse ble stående noen dager til avherding i veksthuset før vi plantet dem ut i åkeren. Når vekster skal akklimatisere seg til å tåle vind og direkte sollys ute, må de avherdes forsiktig. I dagene som fulgte ble plantene løftet ut i skyggen om dagen og inn i veksthuset under en beskyttende duk om natten. 

Den 5. mai fikk vi også levert den nydeligste kompost av hestegjødsel, helt fri for ugressfrø og en lokal ressurs fra Tanum. Nå var det mye som skulle gjøres! Hver dyrkeseng fikk et topplag med kompost, noe som får meitemark og annet jordliv til å fryde seg. Denne komposten er ikke veldig næringsrik, og derfor kan man så og plante rett i topplaget. Men som jordforbedringsmiddel er det fantastisk. 

I denne klimasonen er det regnet at faren for nattefrost er over etter midten av mai. Men den 12. mai fikk vi jammen meg haggel og kulde. Squash og andre planter av gresskarfamilien er veldig varmekjære, og disse fikk seg en alvorlig knekk, som dere ser av bildet under til høyre. Men med de aller fleste gikk det fint. 

Og så var det utplantingstid! Det er så gøy å se forvandlingen på åkeren! Mange tusen planter skulle i jorden i løpet av de neste ukene. Nå gjaldt det å være effektiv, men forsatt presis. For med rette planterader, er ugresslukingen så uendelig mye lettere. 

Og i veksttunnellen vokste det så det knaket. Allerede 22. mai var pak choi moden til å høstes. Og for øvrig i tunnellen så det slik ut den 31. mai:

Juni

Og så var høstetiden i gang! Her er andelene i de to første og den siste av juniukene. Salater, beter, hvitløkspirer, kruspersille, ulike urter, reddiker, ruccula, grønnkål og knutekål er alle tidlige vekster som vokser greit under kjølige forhold.

Urtehagen begynte nå å bli både vakker og grøderik, i regi av kjære andelshaver Gitte. 

I år fikk vi endelig investert i et automatisk vanningsanlegg. Det var en stor jobb å grave ned slanger og koble sammen alt, så tusen takk til dere som bidrog med kreativitet, krefter og kriminelt kjekke smil. Dette vil spare oss for utrolig mye jobbing, ettersom vi frem til nå måtte vanne med hagespredere og flytte slanger hit og dit. Dere kan tenke dere hvor mye jobb det var i tørkeåret 2018!

Juli

I juli skjer det litt av hvert. En viktig hendelse var siste revidering av Debio før endelig økologisk godkjenning. Så den 25.2.2021 er vi godkjent! Regelverket setter strenge krav til bruk av gjødsel og plantevernmidler, samt prosedyrer for kontroll og et generelt føre-var-prinsipp. Kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske sprøytemidler er forbudt. 

I juli gjennomførte vi også et såjordprosjekt. For å få god vekst på frø og småplanter er det viktig å ha en god såjord. Normalt brukes store mengder torv i disse jordblandingene, noe som er svært uheldig for myrer og klima. Derfor ønsker vi å komme dit at vi kan lage egen såjord. Jorden må ha passe mye næring, holde passe godt på vann og ha lave mengder ugress. En blanding av kompostert løv og kompostert hestegjødsel kan være en god sammensetning, men problemet med alle ugressfrøene som kan følge med hestegjødsel er ikke løst. Vi jobber videre med dette i 2021.

Da høyballepressen til nabobonden fikk driftsstopp ble det tid for å finne frem gamle metoder! Å hesje var en fin opplevelse for liten og stor, og dette vil vi gjøre igjen neste år.

Ja, dette var et lite utsnitt av forsommeren hos Dine Røtter. 

Se oppsummering av vårmånedene her. 
Og hvis du vil se hva vi gjorde senere i sesongen, se her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *