Hønene hos Dine Røtter

Årets hønseflokker er ankommet gården, og eggene har begynt å rulle! 

Kjære alle som har kjøpt eggandel. Det er med glede at jeg allerede fra 1. april kan invitere dere til å komme og hente deres aller første egg!

Egghenting åpner mandag 1. april.

Mandag 1. april og tirsdag 2. april kl. 17 er jeg tilstede for alle som vil se på hønene og hente med seg ukens andel. Vi går en runde til de ulike flokkene, og tar en hyggelig prat underveis. Hvor mange egg som ligger i ukens andel nå og fremover må jeg komme tilbake til. Den flokken som er i gang med å produsere egg kom til oss på lørdag, og jeg må bli litt mer kjent med dem før jeg vet hvor arbeidsomme de er.

Har du ikke anledning noen av de dagene, kan du likevel komme og hente egg i løpet av uken. Mer informasjon om hvordan du gjør dette kommer siden.

Jeg må be om at dere ikke går inn til hønene uten at dette er avklart med meg. Hønene våre skal ha et rolig og trygt hjem, og vi kan derfor ikke tillate at mange andelshavere stikker innom dem i løpet av en dag. I påvente av at snøen tiner og de siste forberedelsene komme på plass, står nå hønene innendørs.

Vil du bli med i Dine Røtters Hønsegruppe?
Vi ønsker gjerne å lage en hønsegruppe som er involvert i driften og stellet av hønene. Det er ikke mye jobb å ha høner, men litt er det alltids å passe på. Som deltaker av hønsegruppen vil du få være med og fore og gjøre rent for hønene, og hente egg til alle andelshaverne. Når Tale er borte over helgen eller gjennom ferier, vil daglig tilsyn primært falle på medlemmer av hønsegruppen. Timer i arbeid med hønene inngår som godkjente dugnadstimer.

Ta kontakt dersom dette høres interessant ut, så avklarer vi mer sammen.

Vil du være med og snekre luftegård til hønene?

Mandag 1. april kl. 18 ønsker jeg gjerne hjelp til å lage luftegård for den ene hønseflokken. Vi skal forhøye veggene til den eksisterende innhegningen like ved urtehagen. Ta med hammer, sag og drill hvis du har, og bli med! Kaffe og vafler til den som bidrar. Timene inngår som godkjente dugnadstimer.

Gi beskjed om du vil komme til tale@dineroetter.no.

Bildet over er hentet fra boken «The Small-Scale Poultry Flock» av Harvey Ussey. Ussey skriver utførlig om hvordan man kan benytte en hønseflokk til konkrete oppgaver på gården. Visste du at høner kan:
 • Lage kompost
 • Bekjempe skadedyr
 • Luke ugress
 • Være jordfreser
 • Gjødsle jorden
 • Rydde nedfallsfrukt
 • Litt om hønene våre

  Vi har skaffet tre ulike flokker.

  Flokk 1 er en gruppe Brune Lohman. Disse er overtatt fra Skogen gård på Sollihøgda, hvor de allerede har levd et år frittgående på Ketils beitemarker og skoger. Lohman er hønserase som er høytytende. Det vil si at de legger mange egg i løpet av en uke – inntil 7 egg i uken – og dette gjør at de blir fortere gamle enn andre hønseraser. Disse skal være med oss gjennom denne sesongen, og vil bli til deilige middager innen vinteren. Flokken er på 24 høner og en hane. Disse er i gang med egglegging.

  Flokk 2 er Hvite Lohman. Disse er kjøpt sertifisert økologiske hos Øderud gård i Modum. Flokken er på 14 høner og en hane. Disse er snart 20 uker gamle, og de første små eggene er like om hjørnet. Jeg går og titter spent hver dag, nå. Eggene vil bli større etter hvert som hønene modner.

  Flokk 3 er kjøpt på Genbanken på Hvam, og er av to bevaringsverdige raser; Tverrstripet Plymouth Rock og Lys Sussex. Å ta vare på gamle raser er verdifullt, og hvis vi får det til, vil vi etter hvert erstatte alle Lohman med raser som dette. Disse rasene legger egg noe sjeldnere, er større og roligere enn de rene eggleggerrasene. Vi gleder oss veldig til at disse pryder opp andelsgården med sine vakre fjærdrakter. Og fra neste år vil disse også gi oss deilige egg. Se mer om genbanken og bevaringsverdige raser her.

  Vi er nå dessverre tomme for Eggandeler.

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *