Spørsmål og svar om høsting

Høstesesongen hos Dine Røtter er nå i gang!
Under er det listet noen spørsmål som mange andelshavere kan lure på i forbindelse med høsting, og svar på disse.

Til deg som ikke er andelshaver: Det er kun andelshavere og deres husholdning som kan høste i åkeren til Dine Røtter.
Er du ikke andelshaver, men litt nyskjerrig? Kom gjerne og besøk oss 🙂

Hva er en seng?
En seng på åkeren vår er 80 cm bred og består av en eller flere rader med vekster. Sengen er bearbeidet slik at jorden er myk og planterøttene kan strekke seg godt ned etter vann og næring. Vi ønsker å holde jorden porøs her, så det er ikke tillatt å tråkke i sengen. Mellom hver seng er det traktorspor. Her kan du gå.

Hva er en rad?
En rad er en rekke med (som regel) like vekster. Radene er nummerert nedover feltet fra 1 til 50+. Det varierer mellom 1 og 5 rader per seng.

Hvor kan jeg tråkke?
I traktorsporene, på veien, på gresset og i jorden foran og bak alle radene/sengene kan du tråkke.

Hvor kan jeg ikke tråkke?
I sengen kan du ikke tråkke. På det store åpne jordet skal du heller ikke tråkke. Snart skal vi så til mesteparten av det store åpne arealet med engfrø og frø for grønngjødsling, og da skal det ikke tråkkes her.

Fins det vann å vaske avlingen med?
Dette er ikke helt optimalt på plass, men vi setter opp en utevask snarlig. Vi ønsker også denne uken derfor at dere bare rister av jorden på gården, og vasker vekstene hjemme.

Fins det toaletter?
Ja, i Vinkelgården er det til enhver tid tilgang til toaletter og håndvask med varmt vann. Der er kodelås på døren. Ring meg hvis du vil ha koden og anvisning til kodelåsen.

Hvor ofte kan vi høste?
Hver uke fremover vil jeg skrive e-post til deg som er andelshaver med høstemelding om hva, hvor mye og hvordan du kan høste. Denne vil normalt komme ut mandag formiddag. Du kan da høste alt i løpet av en gang, eller høste noe og komme tilbake siden. Dersom du ikke får høstet ukens andel, kan du oftest ta med deg den ukens andel sammen med neste ukes andel. Da vil jeg gjerne at dere tar kontakt på forhånd, slik at jeg kan planlegge mengdene i ukens andel.

Når kan vi høste?
Når som helst fra mandag ettermiddag til og med søndag kan du komme og høste ukens andel. Er det første gang du er på gården, vil jeg gjerne at du kommer på et tidspunkt vi er der. Eller ta kontakt.

Når kommer høstemeldingene?
E-post sendes ut normalt mandag formiddag for den aktuelle ukens andel.

Kan jeg sende naboen for å høste for meg?
Nei. Vi ønsker å ha oversikt over andelshaverne, og at vi blir en gjeng som kjenner hverandre. Vi ønsker derfor primært at kun husstandens medlemmer høster. Hils gjerne på de du møter i åkeren!

Fins det esker eller noe å høste i på gården?
Ta med eget nett å høste i. Et godt tips er å ta med en egen liten pose for bønnene.
Har du glemt å ta med noe å høste i, kan du kjøpe papirposer som ligger ved toalettene. Nærmere anvisninger finner du der. 

Hva hvis jeg ikke rekker å høste en uke?
Da kan du bestille ferdighøstet, og at du kommer og henter varene til avtalt tid. Du må da avtale dette spesifikt for hver uke.
Du kan også få en annen andelshaver til å høste og ta med til deg. Gi da beskjed om dette.
Får du ikke høstet en uke, kan du oftest ta med deg den ukens andel sammen med neste ukes andel. Jeg vil gjerne da at dere tar kontakt på forhånd, slik at jeg kan planlegge mengder i ukens andel.

Skal vi gi beskjed når vi kommer?
Jeg trenger ikke å vite hvilket tidspunkt dere kommer. Men send oss gjerne en melding når du har høstet, så vet vi hvor mange andeler som står igjen i åkeren.

Skal vi gi beskjed når vi har høstet ukens andel?
Ja, takk. Vi ønsker gjerne det, så har vi oversikt over hvor mange som bruker andelen sin, og hvor mange andeler det er igjen i åkeren. Send sms eller e-post.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *